Eiken

Eiken (of eikenhout) is een van de bekendste houtsoorten van Nederland. In het algemeen is eikenhout sterk en hard, maar toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Eikenhout heeft een geelbruine kleur. De structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Zo is Slavonisch eiken langzaam en gelijkmatig gegroeid, heeft het een rechte draad en een egale tint en het is zacht en gemakkelijk te bewerken. Eiken uit Polen is taaier en harder. Inlands eiken is meestal harder, zwaarder en vaster, sterker maar ook grover dan geïmporteerd eiken. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen. Hierdoor ontstaan dan blauwzwarte verkleuringen.

Eiken leent zich uitstekend voor beitsbehandeling, roken of logen. Indien eikenhout wordt behandeld met ammonia, verkleurt het en spreekt men van “Donker Eiken”.  Eiken is toepasbaar in vele vormen zoals bij het maken van meubels, als constructiehout, als vloer, kozijn, raam of deur. Het is geschikt voor zowel binnen als buiten, maar door schaarste wordt bij buitengebruik eerder gekozen voor een houtsoort als Azobé.

 

Eiken heeft duurzaamheidsklasse 2.

 

Wij hebben Eiken standaard niet standaard op voorraad. Neemt u alstublieft contact met ons op indien u eikenhout wil bestellen!