Azobé

Azobé is een bijzonder harde, zeer duurzame houtsoort. Azobé heeft een (donker)roodbruine kleur en komt voor in West- en Midden-Afrika.

Azobé wordt vooral gebruikt voor zware constructies die niet alleen weer en wind moeten doorstaan, maar ook grote krachten moeten opvangen. In Nederland en België wordt Azobé niet aangevreten door paalworm. Azobé wordt o.a. voor steigerdelen gebruikt en overal waar een zeer vaste duurzame houtsoort benodigd is zoals fundatiepalen en -regels. Maar ook in afscheidingen van vlechtmatten en schoeiingen wordt het toegepast, alsmede als tuinhout, pergola’s en vlonders.

Azobé zinkt in water. Het hout droogt erg langzaam en er kan veel spanning in het hout zitten: dit is met name merkbaar (scheluw- of kromtrekken) bij planken en palen dunner dan 50 mm, bij dikkere palen speelt dit geen rol. Het hout is vaak erg kruisdradig, draaihartig en warrig van nerf, waardoor het zeer moeilijk klieft. Het is vaak te hard om te spijkeren en schroeven, waardoor voorboren noodzakelijk is. Vaak wordt Azobé met slotbouten aan elkaar gezet. Ondanks de hardheid kan Azobé vrij makkelijk worden bewerkt. Door de sterke kruisdraad moet bij machinaal schaven met een kleine spaanhoek worden gewerkt om een glad oppervlak te krijgen. Vers gezaagd hout bezit een typische tanninegeur die na verloop van tijd verdwijnt. Droog bewerken heeft een duidelijk afstompende werking op zagen en beitels.

 

Azobé heeft duurzaamheidsklasse 1.